LECTURES CURTES // LECTURAS CORTAS

 

 

Prevenir des de Petits l'Obesitat Crònica


DR. XAVIER GUTIÉRREZ VALLS
El Periódico de Catalunya, 31 d’octubre de 2004

 

"Avui dia, es té la certesa que l'obès és un malalt crònic que requereix,
generalment de per vida, una dieta adequada, exercici físic d'acord amb l'edat,
modificació del seu estil de vida i, de vegades, suport farmacològic"

"s'ha d'eradicar definitivament el concepte
tan erroni com perjudicial que un nadó gras és un nadó sa"

"En general, s'ignora que més que perdre quilos el que s'ha de perdre és greix corporal. Reduir només entre un 5 i un 10% de greix corporal aconsegueix reduir la mortalitat un 25%, i és molt millor encara si la disminució es produeix d'una manera progressiva, gradual i, per descomptat, mantinguda en el temps"


 

imatge

Si desitja veure el gràfic en PDF faci un click a la imatge.

 

 

DR. XAVIER GUTIÉRREZ VALLS

Amb una dieta adequada a cada persona, sense fàrmacs i sense prohibir res, un tant per cent molt elevat d'obesos i de pacients amb sobrepès aconsegueixen aprimar-se i d'aquesta manera evitar els riscos que comporta l'excés de quilos per a la salut
Fins fa poc es considerava que l'obesitat i el sobrepès eren simples trastorns estètics. Avui dia, es té la certesa que l'obès és un malalt crònic que requereix, generalment de per vida, una dieta adequada, exercici físic d'acord amb l'edat, modificació del seu estil de vida i, de vegades, suport farmacològic,
Com en moltes altres malalties, en l'obesitat és fonamental la prevenció, que ha de començar ja en la infància (s'ha d'eradicar definitivament el concepte tan erroni com perjudicial que un nadó gras és un nadó sa). Ja no hi ha cap dubte que un nen més gran de 4 anys amb sobrepès té moltes més probabilitats que un altre que no en té de ser un adult obès i, per tant, corre més riscos de tenir malalties.
El pes corporal dels nens és un fiable factor predictiu dels possibles riscos cardiovasculars en l'etapa adulta. L'augment per sobre del normal de la massa corporal i del pes a la infància està relacionat amb uns nivells elevats de colesterol, de sucre i de pressió arterial a l'arribar a la tercera dècada de vida. El cost farmacèutic que generen totes les conseqüències de l'obesitat se situa per sobre dels 2.500 milions d'euros, que representen un 7% de la despesa sanitària total.

FALTA D'ESPORT
Durant els últims temps, la població infantil, preferentment per mals hàbits alimentaris --entre els quals destaca el predomini del menjar ràpid, l'alt consum de brioixeria industrial i el de llaminadures-- i també per una reducció considerable de la pràctica d'esports, ha experimentat un increment important en les xifres de pes en relació amb els grups de la mateixa edat de fa deu anys. Actualment un 5% dels nens presenten sobrepès i quan arriben a l'etapa de l'adolescència la xifra es duplica.
La dieta és la pedra angular per obtenir un pes adequat. Es recomana que estigui composta en un 50% d'hidrats de carboni (verdures, llegums, pasta, pa i fruites), entre un 15 i 20% de proteïnes (carn, peix i ous), i entre un 20 i 30% de greixos insaturats, com els que proporcionen l'oli d'oliva, les nous o el peix blau. Totes aquestes proporcions apareixen en la dieta mediterrània que tan inconscientment anem abandonant.
En general, s'ignora que més que perdre quilos el que s'ha de perdre és greix corporal. Reduir només entre un 5 i un 10% de greix corporal aconsegueix reduir la mortalitat un 25%, i és molt millor encara si la disminució es produeix d'una manera progressiva, gradual i, per descomptat, mantinguda en el temps.
El pes d'una persona és la conseqüència de l'equilibri existent entre les calories que s'ingereixen i les que es gasten. És a dir, la persona que aporta al seu organisme més calories de les que gasta, s'engreixa, i, contràriament, una persona que en gasta més de les que ingressa acaba aprimant-se.


© 2003  David Ribera-Nebot DRN  educaciofisica.org
TOTS ELS DRETS RESERVATS