LECTURES CURTES // LECTURAS CORTAS

 

Loli Muñoz, Boxejadora


ENTREVISTA // LOLI MUÑOZ >> BOXEJADORA
N
úria Navarro

imatge

Barcelona, 1976
Llicenciada en Matemàtiques
Àrbitre de bàsquet

"He vist més violència al bàsquet que a la boxa"
Passió Esportiva: "Jo no em pego per diners, no ho faria mai, sinó per instint de superació"


Loli Sugar Muñoz destrossa tots els tòpics sobre el món de la boxa. És llicenciada en Matemàtiques, màster en Economia i delicada com una ballarina de Lladró. Igual que la Maggie Fitzgerald de Million dollar baby, va arribar tard, però es va imposar. És campiona d'Espanya de kickboxing i d'Espanya i Portugal de full contact.

--¿Per què l'anomenen Sugar?
--Perquè m'encanta el dolç. Quan fan una pesada, mentre els altres arriben amb el bocata i la beguda isotònica o el suc, jo em presento amb la meva bossa de gominoles i un refresc de cola.

--¿Violenta?
--¡En absolut! Quan era petitona era una mica macarrilla, però em vaig apuntar al gimnàs als 20 anys i vaig madurar. Si ensopego amb una baralla al carrer, surto corrent. Jo només em barallo al quadrilàter.

--¿Per què una noia com vostè es posa uns guants?
--Sempre m'havien agradat les pel- lícules de kung fu, però em vaig apuntar a natació i a bàsquet. Quan vaig deixar el bàsquet, vaig anar a un gimnàs al costat de casa que feia full contact i kickboxing, i em va encantar. Fa vuit anys que ho faig.

--Vuit anys i ¿moltes marques, a part de la que llueix a la cella?
--La de la cella me la vaig fer als autos de xoc en una fira de Cunit. Boxejant només m'he trencat una vegada el nas --que es va soldar sol-- i m'han fet algun morat.

--Una dona boxejadora espanta els senyors, ¿no?
--Molts s'ho prenen de broma. No es creuen que una dona pugui tombar un home. Però quan fan guants amb mi, m'expressen la seva admiració.

--¿S'entrena amb homes?
--Sóc l'única noia que s'entrena al gimnàs KO Verdum, i em tracten com a un més. És evident que no tinc la mateixa força que un boxejador del meu pes. Fins i tot pot ser que sigui més lenta que ells. Però tècnicament no hi ha diferències.

--La seva dreta és cèlebre. ¿És el seu fort?
--Això diuen. Encara que jo destacaria el meu esperit de sacrifici i la meva tossuderia. Quan pujo al ring es nota la feina prèvia.

--¿Què sent abans d'un combat?
--Al principi molts nervis. Sobretot en el camí del vestidor al ring. Encara que ara, que m'he operat de miopia, m'ho passo millor. Abans no hi veia ni un borrall.

--Després sona el timbre i pensa a... ¿triturar?
--¡Penso a fer-ho bé! A posar en pràctica tot el que he treballat. A imposar els meus cops, esquivar els contraris, buscar espais. No em dic: "La mataré". M'agrada fer KO, és clar, però vull que la rival baixi del ring tan contenta.

--¿Quants KO ha subministrat?
--Cinc o sis.

--¿Li van aprovar la carrera de Matemàtiques per por?
--Els professors no sabien que boxejava. Encara que vaig gastar una broma al de Càlcul... Vaig entrar al seu despatx per revisar un examen amb l'ull de vellut i li vaig dir que el meu pare m'havia pegat per suspendre. Es va quedar clavat fins que li vaig dir la veritat.

--En les dues disciplines, un error de càlcul treu punts.
--(Riu) M'agraden les matemàtiques, i m'agrada estudiar, però m'apassionen els esports de contacte.

--La boxa femenina sovint provoca més morbo que afició.
--S'està intentant canviar la imatge d'atracció de fira, de baralla de gates. Convido a tothom a veure un bon combat femení.

--¿S'identifica amb la boxejadora de la pel.li de Clint Eastwood?
--M'identifico amb l'escena en què sona el despertador, el para i se'n va a córrer. En la seva tenacitat. La pel.lícula m'ha commogut, però no comparteixo la seva moralitat.

--És perillós el seu esport.
--També ho són el París-Dakar, els salts de trampolí, el futbol. I pel que fa a la violència, jo n'he vist més al bàsquet que a la boxa.

--Molt femení tampoc ho és.
--Jo porto els meus pantalonets xulos fets per una modista, el meu top i fins i tot em vaig fer micropigmentació als llavis per poder sortir maquillada al ring.

--¿Treballa?
--Vaig acabar un màster al juny i m'agradaria entrar al món de la banca, però de moment treballo a l'empresa de guixeria del meu pare.

--¿No pot viure dels punys?
--Jo no em pego per diners, no ho faria mai, sinó per instint de superació. Si a més guanyo diners, bé.

--Curiositat. ¿Porta protector de...?
--¿Pit? Sí.


Noticia publicada a la pàgina 10 de l'edició de 2/10/2005 de El Periódico


 


© 2003  David Ribera-Nebot DRN  educaciofisica.org
TOTS ELS DRETS RESERVATS