LECTURES CURTES // LECTURAS CORTAS

 

El Perill Actual i Futur de la Obesitat Infantil
(juny 2005)
Col·legi de Farmecèutics de la Província de Barcelona


 

L'obesitat infantil esta augmentant als palsos occidentals. Aquesta és una afirmació inquietant per les implicacions que té, algunes greus, ja sigui de manera immediata o en l'edat adulta.
El risc principal de l'obesit infantil a curt termini és l'aparició d 'hipertensió arterial i un augment de triglicerids a la sang, dos problemes que poden derivar en malaltia cardiovascular. Així mateix hi ha el risc de patir diabetis tipus II no insulinodependent, que és la forma de diabetis pròpia de l'adult i que fins ara era estranya en la infància.
Els nens obesos poden tenir problemes a les articulacions, especialment als genolls, que aguanten un pes que no els correspon per la seva edat, i també a la pell, perquè es produeixen friccions i  estries que en situació de pes normal no apareixerien.
L'obesitat també té en ells repercusions psicologiques, ja que poden ser el centre de burles dels  companys per la seva poca preparació en els esports o per les dificultats que tenen al vestir-se. Davant d'aquestes situacions, el nen obès pot trobar consol únicament a menjar més i entrar així en un cercle vición.
Els diferents hàbits alimentaris s'aprenen en edats molt primarenques. Fer-ho correctament és millor prevenció de l'obesitat. Tots els aliments estan permesos si es mengen amb moderació. Els més calòrics s'hauran de prendre en quantitats limitades, com és el cas de les salses d'acompanyament, embotits o pastisseria. Amb les begudes s'haura d'aplicar el mateix criteri. Si hi ha set: beure aigua, qualsevol altra beguda només es permetrà de forma extra.
S'haura de valorar el temps dedicat a mirar la televisió i les hores davant la pantalla de l'ordinador, en especial si aixo es fa menjant. El temps dedicat a activitats sedentàries s'ha de combinar amb altres moments per a la pràctica regular d 'un o més esports. Com més hores  al dia es destinin a portar a terme activitats sedentàries més fàcilment pot apareixer l'obesitat.
Si el nen pot mantenir aquests principis en la seva alimentació i els acompanya de la practica d'un cert nivell d'activitat fisica, segurament aconseguirà mantenir un pes adequat a la seva talla. Tot plegat comportarà temps, paciència i una forta motivació per part del nen i de la seva família. Només un comportament alimentari i una manera de viure equilibrats serviran per lluitar eficazment contra la seva obesitat.

Núria Casamitjana
18 de juny de 2005, El Periódico

 


© 2003  David Ribera-Nebot DRN  educaciofisica.org
TOTS ELS DRETS RESERVATS