LECTURES CURTES // LECTURAS CORTAS

 

"España y yo somos así, señora"
  JOSEP MARIA ESPINÀS

 

Un articulista que no està especialitzat en cap matèria, que és el meu cas, se sent atret per tot allò que el sorprèn o el meravella. I si alguna cosa m'ha sorprès i m'ha meravellat és que Toledo ja tingui AVE. Confesso que no coneixia ni l'existència del projecte, i voldria creure, per no sentir-me massa ignorant, que molts lectors tampoc n'estaven al corrent.
O sigui, que primer Sevilla, ara Toledo i sembla que la llista d'honor s'ampliarà amb altres ciutats pròximes a Madrid. Mentrestant, els anys passen i l'AVE no acaba d'arribar a Barcelona. He d'admetre que, comparada amb Toledo --amb tot el meu respecte-- Barcelona té molt poca importància. ¿La segona ciutat de l'Estat? Sí, però... ¿Centre de negocis amb projecció internacional? Sí, però... ¿Punt de comunicació bàsic amb França i Europa? Sí, però... ¿Port del Mediterrani amb volum comercial? Sí, sí, d'acord, però...
¿Però què? "España y yo somos así, señora", es pot llegir en uns versos de José María Pemán. Si apliquem la frase a la política --en la seva definició de "ciència i art de governar, que tracta de l'organització i l'administració d'un Estat"--, ¿què vol dir que Espanya "es así"? Constitucionalment, s'imposa la "indissoluble unitat" de la nació espanyola, però potser no s'equivoca l'historiador Ian Gibson quan parla, en un magnífic article publicat en aquest diari, dels "amos immemorials de la finca nacional".
L'amo pot decidir on planta un arbre i on fa un pou. Però aquesta història tan xocant de l'AVE ¿és una demostració de la unitat d'Espanya? La seva identitat ¿consisteix en la discriminació de territoris? Els tècnics han calculat que el preu, per 10 quilòmetres, d'anar de Madrid a Toledo és de 0,48 euros, i el de Madrid a Lleida, també per cada 10 quilòmetres, és més del doble: 1,19 euros.
Potser és que tenia aquestes dades a la mà qui va dir que s'hauria de treure la E d'Espanya de les sigles AVE. Jo no en sóc pas partidari, perquè tot el que passa és molt espanyol, AVE... Maria Puríssima.


Noticia publicada a la pàgina 6 de l'edició de 24/11/2005 de El Periódico

 

 

 


© 2003  David Ribera-Nebot DRN  educaciofisica.org
TOTS ELS DRETS RESERVATS